Chicago-i kalandjaim

Chicago-i kalandjaim

Sok szabadidő

2017. július 31. - gonda_123

Ez a negyedik nap, hogy itt vagyok és eddig elég sok szabadidőm volt. A hétvégék eleve szabadok, csak hétköznap kell dolgozni és akkor is csak délelőtt. Így aztán már elég sokat láttam a városból és nagyon tetszik! Rengetegen vannak mindenhol, késő este is csak úgy hömpölyög a tömeg a belvárosban, de abszolút biztonságosnak tűnik. Éjszaka is voltam már a városban egyedül. Rengeteg a rendőr. Egyik este volt egy filmbe illő jelenet, egy rendőrautó megállított egy gyanúsnak kinéző elsötétített ablakú fekete autót. A rendőrök kiszálltak, hogy odamenjenek a sofőrhöz és ahogy eltávolodtak a rendőrautótól, a megállított autós gázt adott és csikorogva elhúzott,  a rendőrök meg vissza a saját kocsijukhoz és szirénázva üldözni kezdték. Izgi volt. Szerencsére nem volt lövöldözés, pedig (tudom, hogy már mindenkinek százszor elmeséltem) :-) idén júniusig 1800 embert lőttek le itt.

Mindenesetre a város nyugodt és biztonságos, legalábbis a belváros, de vannak olyan részek, ahova nem ajánlatos menni, Francesca első nap ezt el is mondta, megmutatta a térképen. 

Néhány "kötelező" látnivalót már kipipáltam, pl.a Babot, vagy hivatalos nevén Cloud Gate-et. Ez egy bődületes méretű (mi más) bab alakú tükröződő felületű köztéri műalkotás, Anish Kapoor műve.

dsc_0840.JPG

 Az útikönyv azt írja, hogy a helyiek nem kedvelték először, pedig baromi jól néz ki és szemlátomást most már mindenki imádja, ugyanis mozdulni se lehet a környékén. Szombaton egyidőben legalább négy esküvő résztvevői fotózkodtak előtte. De amúgy igazi 21.századi szelfi-helyszín, mindenki saját magát fotózza a tükröződő felületen. Az egyik útikönyvben le is van írva, hogy melyik oldalon és milyen szögben tartva a gépet lesz a legjobb a szelfi.  :-)

A babtól nem messze van egy igazán meglepő szökőkút, a Crown Fountain. Két 15 méteres oszlop, amiknek az egymással szemben lévő oldalain ledekből álló "kijelző"  van, amin különböző arcok jelennek meg. Vegyes emberek arca, fiatalok, idősek, nők, férfiak. Csak néznek, mosolyognak, pislognak stb. aztán bizonyos időközönként változik az arc, mintha köpnének és olyankor víz jön ki az oszlopból.  Elég döbbenetes, de valahogy mégis jól néz ki és ezren vannak itt is körülötte. 

Főleg gyerekek, mert az oszlopok többi oldalán meg folyamatosan ömlik a víz.

dsc_0759.JPG

dsc_0763.JPG

dsc_0764.JPG

dsc_0765.JPG

Az arcokból állítólag kb. ezer féle van és mind chicago-i lakosok, a felvételek pedig úgy készültek, hogy a delikvensek egy fogorvosi székben ültek. Télen, amikor víz nincs a szökőkútban, akkor csak olyan arcok jelennek meg, akik nem "köpnek".

Az eddigi kedvenc helyszínem az előzőek szomszédságában lévő szabadtéri színpad, a Jay Pritzker Pavilion. Na itt van csak igazán élet! Napközben jógaórák, vagy csak piknikező helyiek foglalják el, esténként viszont jobbnál jobb ingyenes programok vannak, koncertek, szórakoztató műsorok stb. Olyankor rengetegen vannak, mintha a fél város kivonulna. 

dsc_0686.JPG

Eddig egy Mozart koncerten voltam itt, de már be van írva a naptáramba a nyári mozi-esték következő előadása is 

:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorgyimenniamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr5912702665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása